Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
5 perc lelkiismeret vizsgálat - Ferenc pápa
  2019-03-01 09:37:55, péntek
 
  5 perc lelkiismeret vizsgálat a nap végén a megtérésért. - Ferenc pápa csütörtök reggeli homíliája a Szent Márta-házban.
Ne hagyd, hogy uraljanak a szenvedélyeid, ne késlekedj megtérni az Úrnak. Ferenc pápa napi lelkiismeret vizsgálatra buzdított a csütörtök reggeli szentmisén. Készítsünk mérleget cselekedeteinkről, mert egyikünk sem tudja, hogyan és mikor végződik az élete.
*
Gedő Ágnes/Barbara Castelli - Vatikán
Álljunk meg, vegyük számba bukásainkat, tudva, hogy a vég egyik pillanatról a másikra utolérhet minket. Ne azt hajtogassuk, hogy Isten együttérzése végtelen, ezzel igazolva, hogy mindent megtehetünk, amit csak akarunk. Ferenc pápa Sirák fia könyvének (Sir 5,1-10) tanácsairól elmélkedett a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén, amelyben a szív megtéréséről olvasunk.

Ne késsél megtérni az Úrhoz!
,,Ne hagyatkozzál vagyonodra, és ne mondd: ,,Bőven van mindenem a megélhetéshez!" Ne kövesd ösztönös vágyaidat, és szíved bűnös kívánságait! Ne mondd: ,,Ki erősebb nálam, vagy ki tudna fölém kerekedni?" Mert Isten büntetése nem késlekedik! Ne mondd: ,,Vétkeztem, és mi bajom lett?" Mert türelmes ugyan az Úr, végül azonban megfizet! A bocsánatot ne vedd oly biztosra, hogy bűnt bűnre halmozz! És ne mondd: ,,Nagy az Úr irgalma, megbocsátja bűneim sokaságát." Mert irgalmát könnyen váltja fel harag, és haragja eléri a bűnösöket. Ne késsél megtérni az Úrhoz, és ne halogasd azt napról napra! Mert váratlanul ér haragja, megsemmisít a megtorlás idején. Ne törd magad igaztalan gazdagság után, mert mit sem ér az az Isten haragjának idején!"

Uralkodj szenvedélyeiden!
A bölcsesség egy mindennapi dolog, ami az életről való elmélkedésből születik, abból, hogy megállunk és visszagondolunk arra, ahogy éltünk - mutatott rá a pápa. A bölcsesség abból ered, hogy meghallgatjuk a javaslatokat, mint például Sirák tanácsait, amelyeket - mint apa a fiának, nagyapa az unokájának - mond. Ne kövesd ösztöneidet, erődet és ne engedj szíved szenvedélyeinek. Mindenkinek vannak szenvedélyei. De vigyázz és uralkodj rajtuk! Vedd kezedbe őket, mert a szenvedély nem rossz dolog, hanem mondjuk úgy, a ,,vér", ami előreviszi a jó dolgokat. Ha azonban nem vagy képes uralni a szenvedélyeidet, akkor azok átveszik feletted az uralmat. Állj meg, állj meg! - ismételte a pápa.

Nem élünk örökké
Ezután a Szentatya az élet viszonylagosságáról elmélkedett. Utalt a zsoltárra (vö. 37. zsoltár az igaz és a bűnös sorsáról, 35-36): ,,Tegnap láttam egy embert, ma visszamentem és már nem volt ott". Nem élünk örökké. Nem lehet azt gondolni, hogy mindent megteszünk, amit akarunk, bízva Isten végtelen irgalmasságában. Ne légy vakmerő és meggondolatlan, hogy azt hidd: mindent megúszol. ,,Eddig is megúsztam, ezután is meg fogom..." Nem. Eddig megúsztad, igen, de most nem tudod... Ne mondd, hogy ,,Isten együttérzése hatalmas, megbocsátja majd a sok bűnömet", és aztán tovább csinálod, amit akarsz. Ne beszélj így. És az utolsó tanács, amit ez az apa, ez a nagyapa ad: Ne késsél megtérni az Úrhoz. Ne halogasd a megtérést, ne halogasd, hogy változtass az életeden, tökéletesítsd az életed, hogy kigyomláld a gazt, ami mindannyiunkban megvan. ,,Ne késsél megtérni az Úrhoz, és ne halogasd azt napról napra! Mert váratlanul ér haragja, megsemmisít a megtorlás idején."

Álljunk meg 5 percre és gondolkodjunk!
Ferenc pápa arra buzdít, hogy ne halogassuk életünk megváltoztatását, nézzünk szembe bukásainkkal és sikertelenségeinkkel, hiszen mindegyikünknek van ilyen. Ne ijedjünk meg, hanem legyünk képesek uralni vágyainkat. Minden nap végezzük el ezt a kis lelkiismeret vizsgálatot, hogy megtérjünk az Úrhoz: ,,Holnap igyekezni fogok, hogy még egyszer ne forduljon elő". Talán előfordul, de kevésbé, és legalább te irányítod a szenvedélyeidet és nem azok uralnak téged, hiszen egyikünk sem tudhatja hogyan és mikor ér véget az élete. A nap végén ez az 5 perc segíteni fog, hogy elgondolkodjunk, hogy ne halogassuk szívünk megváltoztatását és megtérésünket az Úrhoz. Az Úr a maga bölcsességével tanítson meg minket ezen az úton járni - fohászkodott végül a csütörtök reggeli szentmisén Ferenc pápa.
...... ........


Készítsünk mérleget cselekedeteinkről, mert egyikünk sem tudja, hogyan és mikor végződik az élete.
Ferenc pápa a Sirák fia könyvében (Sir 5,1-10) olvasható tanácsokról elmélkedett szentbeszédében. A bölcsesség olyan dolog, ami az életről való elmélkedésből születik, abból, hogy megállunk, és visszagondolunk arra, ahogy éltünk - mutatott rá a pápa. - A bölcsesség abból is ered, hogy meghallgatjuk a javaslatokat, például Sirák fia tanácsait, melyek egy nagyapa tanácsai.
Ne az ösztöneidet kövesd, és ne engedj szíved szenvedélyeinek. Mindenkinek vannak szenvedélyei. De uralkodj rajtuk! Irányítsd őket, mert a szenvedély nem rossz dolog, úgy is mondhatjuk, ez a ,,vér", ami élteti a jó dolgokat. Azonban ha nem vagy képes uralni a szenvedélyeidet, akkor azok átveszik feletted az uralmat. Állj meg, állj meg! - ismételte a pápa.
Ezután a mulandóságról elmélkedett. Utalt a 37. zsoltárra: ,,Láttam a bűnöst: büszkén fennhéjázott, mint a Libanon cédrusa, fenn hordta a fejét. Ám amikor újra arra jártam, nem volt többé, kerestem, de sehol sem találtam." Nem élünk örökké. Ne gondold, hogy mindent megtehetsz, amit csak akarsz, bízva Isten végtelen irgalmasságában. Ne légy vakmerő, azt gondolva, mindent megúszol. ,,Eddig is megúsztam, ezután is meg fogom..." Nem! Eddig megúsztad, igen, de többé nem tudod... - figyelmeztetett a pápa.
És az utolsó tanács, amit ez a nagyapa ad: Ne késlekedj megtérni! Ne halogasd, hogy változtass az életeden, tökéletesítsd az életed, hogy kigyomláld a gazt, ami mindannyiunkban megvan. ,,Ne késlekedj megtérni az Úrhoz, és ne halaszd azt napról napra, mert hirtelen eljön haragja, s a bosszú idején elragad téged." (Sir 5,8-9)
Ferenc pápa arra buzdított, nézzünk szembe bukásainkkal és sikertelenségeinkkel, hiszen mindegyikünknek van benne részünk. Ne ijedjünk meg, hanem legyünk képesek uralni vágyainkat. Mindennap végezzünk el egy kis lelkiismeret-vizsgálatot, hogy megtérjünk az Úrhoz, ígéretet téve: ,,Holnap igyekezni fogok, hogy ez még egyszer ne forduljon elő." Talán mégis előfordul, de kevésbé, és legalább te irányítod a szenvedélyeidet, nem azok uralnak téged, hiszen egyikünk sem tudhatja, hogyan és mikor ér véget az élete. Ez az öt perc a nap végén segít, hogy ne halogassuk szívünk átformálását és az Úrhoz való megtérést. Az Úr a maga bölcsességével tanítson meg minket ezen az úton járni! - imádkozott a szentbeszéd végén Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió
Fotó: Vatican News
Magyar Kurír
*
Ferenc pápa üzenet: február 28-án:
Minden nap tartsunk egy kis lelkiismeret-vizsgálatot, hogy megtérjünk az Úrhoz. Ez az 5 perc a nap végén segít nekünk, hogy gondoljunk a szívünk megváltoztatására és az Úrhoz való megtérésre, továbbá arra, hogy ne halasszuk későbbre.
...... ........

 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Címkék: megváltoztatását, irgalmasságában, szenvedélyeinek, szenvedélyeiden, figyelmeztetett, mindannyiunkban, szenvedélyeidet, mindegyikünknek, visszagondolunk, szentbeszédében, elgondolkodjunk, meggondolatlan, bölcsességével, megélhetéshez, szenvedélyeid, meghallgatjuk, elmélkedésből, tökéletesítsd, gondolkodjunk, mulandóságról, megtérésünket, kápolnájában, együttérzése, javaslatokat, bukásainkkal, lelkiismeret, fennhéjázott, visszamentem, átformálását, hagyatkozzál, szenvedélyei, fohászkodott, megtéréséről, vizsgálatot, mindenkinek, megbocsátja, csütörtök reggeli, másikra utolérhet, szív megtéréséről, megtorlás idején, mindennapi dolog, életről való, bölcsesség abból, bűnös sorsáról, utolsó tanács, maga bölcsességével, úton járni, bölcsesség olyan, nagyapa tanácsai, ösztöneidet kövesd, mulandóságról elmélkedett, bosszú idején, Szent Márta-házban, Gedő Ágnes, Barbara Castelli, Szent Márta-ház, Mert Isten, Vatikáni Rádió, Vatican News, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Tanuld meg ezt a versemet  Leonardo da Vinci gondolata  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png ház  Soha ne kedvezz...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Erdőn  Nem tudhatod  Alázat  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Png nő  Facebookon kaptam Krisztinától  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Kaffka_Margit  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Nevem  Egy bizonyos határt  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Reménység és erő Krisztustól e...  Akarat  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  A kételkedés kezelése  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Bounty krémes  Bertolt Brecht -től idézet  Png kislány  Idő  Radikális szeretet  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Irgalom és ítélet  Régi emberek, akikre máig büsz...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Akarat  Nevem  Facebookon kaptam Krisztinától  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  képre írva  Irgalom és ítélet  s immár én is felragyogva, ért...  Szép estét kedves látogatóimna...  Akarat  Egy bizonyos határt  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Minden harmadik...  Mai harmónia kártyám  Szabolcska Mihály – Ákác...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Kövesd a cowboyt!  Alázat  Tavaszi kép 
Bejegyzés Címkék
csütörtök reggeli, másikra utolérhet, szív megtéréséről, megtorlás idején, mindennapi dolog, életről való, bölcsesség abból, bűnös sorsáról, utolsó tanács, maga bölcsességével, úton járni, bölcsesség olyan, nagyapa tanácsai, ösztöneidet kövesd, mulandóságról elmélkedett, bosszú idején, szentbeszéd végén, szívünk megváltoztatására, megváltoztatását, irgalmasságában, szenvedélyeinek, szenvedélyeiden, figyelmeztetett, mindannyiunkban, szenvedélyeidet, mindegyikünknek, visszagondolunk, szentbeszédében, elgondolkodjunk, meggondolatlan, bölcsességével, megélhetéshez, szenvedélyeid, meghallgatjuk, elmélkedésből, tökéletesítsd, gondolkodjunk, mulandóságról, megtérésünket, kápolnájában, együttérzése, javaslatokat, bukásainkkal, lelkiismeret, fennhéjázott, visszamentem, átformálását, hagyatkozzál, szenvedélyei, fohászkodott, megtéréséről, vizsgálatot, mindenkinek, megbocsátja, elmélkedett, megsemmisít, ösztöneidet, megtérésért, megtehetünk, kívánságait, tanácsokról, tanácsairól, pillanatról, szentbeszéd, bukásainkat, vizsgálatra, hajtogassuk, bocsánatot, készítsünk, bölcsesség, megtérjünk, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5804
  • e Hét: 40790
  • e Hónap: 73944
  • e Év: 307691
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.